25.06.2011 г.

Миксоматоза при зайците



КОКЦИДИОЗА




КОКЦИДИОЗА


Кокцидиозата при заека е акутно,субакутно или хронично протичащо заболяване,проявяващо се с общо отслабване,анемия,липса на апетит,ринит,конюнктивит и разтройство на храносмилателната и чернодробна дейност.Причинителите се локализират в епителните клетки на червата и жлъчните пътища.Най-често от болестта страдат зайчетата на възраст от две седмици до 4-5 месеца.
Кокцидиозата при заека се срща по всички части на света.Източници на инвазията са болни или преболедували зайци,които замърсяват с ооцисти клетките,храните,водата ,инвентара и почвата около зайчарниците.Ооцистите попадат в зайчарниците пренасяни от хора,диви гризачи,птици и насекоми.Голямо значение за разпространяване на болестта имат пренаселеността,резките коллебания на температурите,непълноценнот хранене и лошата зоохигиена.Възприемчиви са зайците от всички породи и от всички възрасти,но най-често и тежко боледуват зайчетата по време на отбиването или непосредствено след него.Преболедувалите зайци придобиват нестирилен имунитет и са невъзприемчиви към повторно заразяване в продължение на 1 година.
Различават се чернодробна,чревна,смесена и назофарингиална форма на болестта,като най-често болестта протича като смесена инвазия.Инкубационния период е от 4-12 дни и заболяването протича остро,свръхостро и хронично.
При чернодробната кокцидиоза се наблюдават угнетеност,липса на апетит,жълтеница,подуване на коремната област,прогресивна анемия и общо отслабване.От острата и свръхостра форма боледуват предимно малките зайчета,а от хроничната възрастните.Смята се ,че периода на боледуване от чернодробна кокцидиоза е по-дълъг,като липсва диария ,но червата са възпалени изпълнени с редки изпражнения и газове.
Чревната кокцидиоза се проявява с признаците:диария,загуба на апетит,силна жажда,бързо отслабване и отпадналост,забавяне на растежа и неподвижност на животните.При острата форма на болестта фекалиите съдържат кръв и слуз.Наблюдават се признаци на анемия,парези и парализи на краката,обща отпадналост,а също така и ринит,конюнктивит и честа саливация.При локализиране на ооцистите в слизестата ципа на носа се наблюдава назофарингиална форма кокцидиоза,която класически се проявява с ринит придружен от непрекъснато кихане и отделяне на слуз съдържаща кокцидии.При острата и свръхострата форма прогнозата е неблагоприятна-смъртта настъпва до 10-15 дни.Хроничната форма вповечето случай завършва с оздравяване.
Диагнозата на заболяването се поставя въз основа на описаните по горе,клинични признаци и най-вече,чрез изследване на фекални проби в лаборатория.При аутопсия се наблюдават кръвоизливи в тънките черва,те са балонирани с белезникави възелчета и язвички ,които се виждат през през външната страна на червото.В лигавицата на тънките черва се виждат гнойни и некротични огнища.Черният дроб е неколкократно увеличен и дегенерирал.Жлъчните канали са разширени и увеличени.
В черния дроб се забелязват жълтобелезникави петна,големи колкото орех,изпълнени с гъста сивобелезникава материя.Тяхното съдържание се състои от многобройни колонии от ооцисти,отлюспени епителни клетки и гной.
Лечение:От старите специфични средства не са загубили своето значение следнитеу:тинктура йоди 1:1000 в продължение на 10 дни във водата за пиене,след 5 дни почивка лекуването се повтаря.Осарсол-доза 0.01 грама на кг тегло,като 0.5%-тен концентрат с воден разтвор 3 дни.Норсулфазол или сулфадимизин-0.03-0.05 гр.на кг. Тегло 1%-тов воден разтвор за пиене 3-5 дни.ЕсВз-сулфахлор перазин 1 гр. В 1 л. Вода 3 дни.Пеницилин интрамускулно 2-3 дни подред.
Профилактика.Бременните зайкини преди раждането се подлагат на обезпаразитяване за да се избегне инвазиране на зайчетата при бозаенето.След отбиването,зайчетата се отглеждат отделно от възрастните,а по време на отбиването им преминаването към обща храна става плавно.Хранилките и поилките да са така устроени,че да не се замърсяват с фекалии.
Новозакупените зайци преди да бъдат настанени се подлагат на карантина и изследване за кокцидиоза.


Д-р Янушев

18.06.2011 г.

Великаните на Йордан Марков

http://zaiceferma-markov.blogspot.com/