16.11.2016 г.

За начинаещи зайцевъди:


1) На каква възраст зайците стават годни за разплод?
До голяма степен настъпването на стопанската зрялост зависи от породата. Например при Калифорнийския и Новозеландския заек - на 4,5-5 месеца за женските и на 5-5,5 месеца за мъжките; при Бял великан и Чинчила - на 6-7 месеца за женските и 7-8 месеца за мъжките; при Белгийския великан - на 8-10 месеца за женските и 10-12 месеца за мъжките. Това са ориентировъчни цифри. Най-добрият показател, който със сигурност определя годността на зайците за разплод, е живото тегло. Когато животните достигнат 75 на сто от теглото на възрастните, те вече могат да бъдат съешавани. не бива да се заплождат по-рано, защото се появяват проблеми по време на бременността или раждането, животните изостават в развитието си и половата активност е ниска.
2) Зайци с кои външни (екстериорни) недостатъци не бива да се използват за разплод?
0 Провиснал гръб и поясница.
0 Свлечена, тясна и остра крупа.
0 Изкривени крака - хиксообразна постановка на предните и сближеност на скакателните стави на задните крайници. 
3) До каква възраст зайците може да се използват за разплод?
При нормално развитие и здравословно състояние - не повече от 3 години. След тази възраст плодовитостта на женските силно намалява, а качеството на спермата при мъжките се влошава.
4) Кога започва да се дава фураж на малките зайчета?
Обикновено след 16-18-ия ден новородените започват да ядат от храната на майката.
5) Каква храна е подходяща за зайчетата веднага след отбиването? 
През първите 10-15 дни след отбиването трябва да им се дава тревен фураж. Зърнените фуражи (концентратите)  не бива да заемат повече от 20 процента от дажбата. Полезно е да се добавя в храната по 1-2 грама сухо бито мляко на зайче или кисело мляко.
През тези 10-15 дни след отбиването трябва много да се внимава с храната. Ако например им се дава само концентриран фураж, смъртността може да достигне 80 процента