5.09.2011 г.

Ферма за свободно развъждане на диви зайци



Първата в България ферма за свободно развъждане на диви зайци бе открита в град Съединение. Тя е по програма на Българския ловно-рибарски съюз и се стопанисва от местната дружинка. До момента в проекта са инвестирани 35 хиляди лева.
Фермата за свободно развъждане на диви зайци се простира на 150 декара и в нея има 15 двойки зайци. Очаква се догодина техният брой да стане 300.
За животните е изграден изкуствен водоем. На есен теренът ще бъде покрит с маскировъчна мрежа, която да пази зайците от прелитащи хищни птици. От бракониерите пък ще ги пази 24-часова охрана. Така, без човешка намеса, животните ще запазят естествения си генотип, който се променя при стандартното отглеждане в клетка, обясняват ловците. Те планират да разселят свободно развъдените зайци в териториите на всички дружинки.

Асен Пиперков, председател на БЛРС:
- Популацията е силно ограничена поради голямото количество скитащи кучета около населените места, които са враг на заека, и чакали, които също сериозно пречат на популацията на заека.
На места в Странджа и подножието на Стара планина популацията на див заек отдавна е под критичния минимум.
Гено Чобанов, председател на ловно-рибарска дружинка гр. Съединение:
- По заек не съм стрелял почти 10 години, защото го няма. Едно време ловувахме на групи, той е групов лов, много хора, пръскаме се, интересен е. Като вървим в редица един изпусне, втори изпусне, трети изпусне – смях, майтап. Някои от по-младите бият повече, ударим и на старите – много интересен лов.
За подобряване на породата местните ловджии планират да внесат и няколко двойки диви зайци, отгледани в подобна ферма в Кипър.източник  бнт  Пловдив)