30.12.2010 г.

Защо понякога зайкинята изяжда малките зайчета


Причините зайкинята да изяжда зайчетата  са много, но най-често са допуснати грешки при отглеждането , храненето  и някой особености във физиологическото състояние на зайкинята
  В  организма на зайкинята след раждане има нарушен воден баланс . Тя изпитва силна жажда и при липса на вода в клетката изяжда мокрото още зайче . Поради тази причина е абсолютно необходимо преди и по-време  и след раждане в клетката на зайкинята да има вода . Това е особено важно ,когато зайкинята се отглежда в клетки ,в който има автоматични поилки.
 Има случай обаче ,когато независимо от наличието на достатъчно вода зайкинята изяжда зайчетата  си. Това се дължи най-често на недостатъчно количество минерални вещества(калций , фосфор, натриев хлорид  и др.) , който зайкинята е получавала през   бременността . Като облизва току-що родените зайчета ,зайкинята понякога наранява тънката му кожичка . Почувствала соления вкус на кръвта ,тя го изяжда . Ето защо се налага дажбите на бременните зайкини   да са добре балансирани по отношение на минералните вещества .
Ако разгледаните причини се отстраняват и въпреки това продължават да изяжда малките си ,тя се бракува