12.12.2010 г.

Кои са най-често срещащите се грешки при отглеждането на зайците?

При храненето на зайците често се допускат грешки, затова трябва внимателно да се следи тяхното състояние. Според признаците, които проявяват зайците, ако са хранени неправилно, трябва да се вземат необходимите мерки за отстраняването на възможните причини.

 1 Признаци- Отказване от храна, диария, конвулсии, безразличие, подуване, бързо настъпваща смърт.

 Възможни причини-  Отравяне от фураж, заразен от гъбни  болести, плесенясал, изгнил, ферментиращ.
  Мерки за отстраняването им   Прекратяване на храненето с този фураж, хранене с нежно сено и смес от смляно сено и концентриран фураж

 2 Признаци  -Малък прираст, настръхналост на космената покривка, неправилно разположение на крайниците, замъгляване на очите, парализа на гръбните мускули.
  Възможни причини    Недостиг на витамини, минерални вещества и микроелементи.
  Мерки за отстраняването им  Проверка на състава на дажбата за витамини и минерални вещества. Добавяне на витамини и минерални вещества.
3 Признаци- Малък прираст през бозайния период (от 1 до 3 седмици).
Възможни причини  Недостиг на някои хранителни вещества в храната на зайкинята и свързаната с това ниска млечност. Недостиг на млекогонни фактори. Недостиг на вода.
Мерки за отстраняването им - Разнообразяване на фуража за зайкинята и предоставянето му на воля. Включване в храната по няколко стръка девесил, магданоз и копър. Предоставяне на вода на воля.
4 Признаци- Безплодие, нежелание за покриване.
  Възможни причини -Прехранване и свързаното с това затлъстяване.
  Мерки за отстраняването им -Ограничаване на храненето. Хранене със слами и други фуражи, съдържащи малко хранителни вещества, като клонки или листников фураж, до достигане на желаното телесно състояние.
5 Признаци- Диария при младите зайци.
  Възможни причини- Недостиг на сурови влакнини в дажбата (изпращат се зайчета за изследване, тъй като е възможна и кокцидиоза).
  Мерки за отстраняването им- Даване на фуражи, по-богати със сурови влакнини - предимно сено, слама, листников фураж или клонки 
Признаци- Диария, запек, забавяне на растежа, апатия.
   Възможни причини - Недостиг на вода.
   Мерки за отстраняването им- Предоставяне вода на воля, като се проверяват чистотата и температурата й.
Признаци- Диария, умърлушеност, изтощение в първите 10-15 дни след отбиването.
  Възможни причини - Спиране на копрофагията вследствие на стрес от промяната в храната и преместването в друга клетка.
Мерки за отстраняването им- Хранене само със сено и други груби фуражи. Поставяне по 50 мг витамин В1 на 1 л вода за пиене през първите 10-15 дни след отбиването. Поене с чай от лайка, жълт кантарион и цикория.